Andreu Solar

Actualitat

17 de novembre de 2021

Crisi climàtica i revolució energètica

Necessito una bateria · Necesito una bateria

L’aposta per les energies renovables i l’autoconsum són clau per al canvi del model energètic. Invertir en medi ambient, és invertir en futur.

Ens trobem immersos en una crisi energètica sense precedents. L’elevat preu de la llum, el gas i els carburants està ofegant la societat i amenaçant l’economia global. Els pronòstics no són bons i és probable que els preus segueixin a l’alça en un escenari més que tensat. Els governs han de prendre accions serioses, passar a l’acció, i invertir més en acció climàtica per reactivar l’economia dels països i redreçar la terrible situació que estem vivint, abans no sigui massa tard. Cal capgirar la dependència energètica dels combustibles fòssils i passar a un model que pensi en el clima i redueixi al màxim l’emissió de gasos contaminants.

Per limitar l’escalfament global és important que la Unió Europea es plantegi objectius ambiciosos per augmentar l’ús de les energies renovables i que proporcioni ajuda per millorar l’eficiència energètica. Així doncs, substituir les fons energètiques contaminants com són el gas, el carbó o el petroli, per energies renovables com la solar, eòlica o hidràulica. Per tot això, és també necessari dur a terme polítiques educatives, informatives i participatives, amb una implicació compromesa de la societat.

El compromís del Parlament de Catalunya, expressat a la Llei 16/2017 de canvi climàtic, coincideix amb el del Govern de la Generalitat i es concreta amb uns objectius molt clars: l’any 2030 s’ha de cobrir el 50% de la demanada elèctrica a partir d’energies renovables, i pel 2050 l’objectiu compromès és arribar al 100%, és a dir, cobrir la totalitat de la demanda energètica.