Andreu Solar

Actualitat

16 de setembre de 2021

Descobrim perquè el preu de la llum segueix batent rècords

 

El preu de la llum en el mercat majorista sembla que no tingui límit, augmenta dia rere dia, i els experts afirmen que aquesta tendència es mantindrà durant l’hivern. A continuació, t’expliquem el perquè d’aquest fet.

La primera explicació de la pujada del preu de la llum, és a causa del preu del gas, que a Espanya i Portugal s’ha gairebé duplicat durant el 2021. La segona, és el fort impuls dels preus de CO₂ que està arribant als seus màxims a causa del gran consum de combustibles per part d’Europa. És a dir, com menys utilitzem les energies renovables per generar electricitat, més car serà el preu de la llum. Per aquesta raó, a finals del mes de gener, el preu de la llum va arribar a costar 0,89 MWh, ja que el 50% de l’electricitat provenia de l’energia eòlica.

El preu de la llum als mercats majoristes sorgeix dels preus que es fixen a una subhasta cega. Els productors assenyalen la quantitat i el preu, i a l’altre costat, les operadores diuen la quantitat que volen i el preu que poden pagar. Al mig, es troba l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE) que acaba fixant un import per franges horàries per l’endemà. L’OMIE, que utilitza el mètode marginalista, és a dir, l’última energia a entrar al sistema marcarà el preu de totes les altres fonts. I si tenim en compte que l’ordre és: renovables, com les més barates, la nuclear i hidroelèctrica, i finalment el carbó i el gas, podem veure com el mix energètic importa. El preu fixat per les centrals de cicle combinat determina el preu final de la llum.

 

Font de la notícia: El país