Andreu Solar

Actualitat

17 de desembre de 2021

Viure incomunicats i a les fosques

 

Estem preparats per una apagada elèctrica? Fins a quin punt és real la possibilitat d’un escenari d’aquest tipus? Què implicaria? La crisi de la Covid es quedaria en res davant una amenaça així.

La pujada del preu de l’electricitat, l’escassetat de matèries primeres i els problemes de subministrament fa setmanes que són notícia. En aquest sentit, alguns governs es mostren preocupats per la possibilitat que es produeixi una apagada elèctrica generalitzada a tot Europa.

Àustria, Alemanya i Suïssa estan alertant a la població perquè estigui preparada en cas que es produeixi una apagada elèctrica indefinida. Segons els experts austríacs, les causes que podrien propiciar el caòtic escenari són les sobrecàrregues provocades pels elevats índexs de demanda, errors tècnics i desajustos a la xarxa europea. Això comportaria que semàfors, ordinadors, caixers automàtics, telèfons, internet i molts altres serveis com supermercats o gasolineres deixessin de funcionar, exposant la fragilitat d’un dia a dia cada vegada més digitalitzat.

Àustria no sap quan es podria produir aquesta situació, però creuen que podria passar en els cinc anys vinents. De fet, s’ha pres tan seriosament aquesta possibilitat que l’exèrcit austríac s’està preparant amb maniobres i assajos, i pretén que a partir del 2025 les seves casernes siguin autosuficients en termes d’energia, combustible, aigua potable i aliments.

I fins a quin punt és real la possibilitat dʼuna apagada elèctrica general?
 El físic i matemàtic Antonio Turiel, doctor en física teòrica i investigador del CSIC explicava fa uns dies a RAC1 que és cert que Espanya està força aïllada, però veu una apagada a gran escala europea com una possibilitat molt real. Espanya no en quedaria tan afectada, ja que les interconnexions elèctriques que té el país amb el continent europeu són mínimes. A més, la xarxa elèctrica espanyola és de les més segures del món en estar molt mallada, formada per una espècie d’illa energètica, una tècnica que permet aïllar els problemes elèctrics i reduir els danys. Per tant, les probabilitats d’una apagada a Espanya són mínimes, però, no obstant això, hem d’estar preparats per qualsevol cosa!